Pâte de fruit
Pruim
Pruim
Prunus domestica
In de zomer oogsten we verschillende soorten pruimen. Voor het maken van sap of puree koken we de pruimen met pit. Hierdoor geeft de pit zijn verwarmende aroma van lichte karamel en amandel vrij.
Smaakprofiel: Roodfruit, karamel, vanille, amandel.
Pruim
Herkomst: Buurtbewoners
Oogstperiode: Juli/Augustus
Rozenbottel
Duindoorn
Rozenbottel
Rosa rugosa
In de late zomer en herfst draagt de rimpelroos grote, rode rozenbottels. Ze hebben een zoete en licht zure smaak, vergelijkbaar met abrikoos en appel. De bottels koken we en persen dan voorzichtig het aftreksel eruit. Dit doen we in fijne zakken, om te zorgen dat de pitjes en alle haartjes van de vrucht achter blijven.
Duindoorn
Hippophae rhamnoides
Langs de kustlijn groeit de duindoorn, je kan ze herkennen aan hun fel oranje bessen. We oogsten deze bessen in de herfst, wanneer ze barsten van het sap. De smaak is intens zuur en aromatisch, met aroma’s van passievrucht en grapefruit. Ze voegen ze een mooi bijna tropische smaak toe als ingrediënt.
Smaakprofiel: Appel, passievrucht, abrikoos, bloesems.
Rimpelroos
Kweepeer
Rimpelroos
Rosa rugosa
De rimpelroos bloeit in de vroege zomer met grote, geurende bloemen. Deze bloemen oogsten we aan het einde van hun bloei, als de bloembladeren bijna vanzelf vallen, dan weten we zeker dat ze bestoven zijn. Dat is goed voor de insecten, maar ook omdat ze dan in late zomer rozenbottels krijgen. De smaak van de bloemblaadjes is licht kruidig en erg bloemig.
Kweepeer
Cydonia oblonga
De kweepeer is een klassieke vrucht die in de herfst aan de bomen hangt. Hoewel rauw hard en wrang, verandert de smaak door verhitting. Het vruchtvlees wordt zacht en krijgt een intens aroma van roos, honing en een vleugje saffraan. Van een deel maken we puree en een deel konfijten we in siroop.
Smaakprofiel: Bloemen, peer, kruidig, honing, saffraan.
Rimpelroos
Herkomst: Wildpluk
Oogstperiode: Juni/Juli
Kweepeer
Herkomst: Buurtbewoners
Oogstperiode: September/Oktober