BONBONS
BRAAM & RODE BIET
Gelei van Braam
Eind juli begin augustus is het echt bramentijd. Overal langs bosranden wegen en sloten zijn ze te vinden. Bij veel stikstof in de grond kan de braam erg gaan woekeren en daarmee andere planten overheersen. Zowel de jonge bladeren als de vruchten kunnen gegeten worden.
Ganache met Rode biet
Rode bieten en chocolade vormen een fantastische smaakcombinatie. De donkere aardste smaak komt hierin mooi naar voren. Na de oogst en schoonmaken verwerken we de bieten tot sap, de pulp die we daarvan overhouden drogen we en vermalen we tot poeder. Dit verwerken we weer als poeder voor onze truffels, op deze manier gaat er niks van de biet verloren.
Herkomst ingrediënten
Braam
Herkomst: Wildpluk Nederland, Voedselbos Het Moeras
Oogstperiode: Juli/Augustus
Biet
Herkomst: Voedselbos Het Moeras
Oogstperiode: Juni/Juli
Chocolade puur La Dominica 71%
Chocolade makers: Heinde & Verre
Herkomst cacaobonen:
Dominicaanse Republiek, Duarte regio
Plantage: Öko Caribe
Smaakprofiel
Roodfruit, karamel, aards, tropisch fruit, rum.
LIEVEVROUWEBEDSTRO & PRUIM
Ganache met lievevrouwebedstro
In het voorjaar plukken we lievevrouwenbedstro, door verwelking en droging geeft het een heerlijk aromatische geur en smaak. Deze geur wordt veroorzaakt door cumarine, een stof die ook te vinden is in onder andere tonkabonen en bergamot.
Gelei van pruim
De pruimen plukken we in de zomer, we koken ze in hun geheel met pit, daarna persen we ze pas tot sap. Hierdoor komt de amandelachtige smaak van de pit vrij en vormt een bijzonder aroma.
Herkomst ingrediënten
Lievevrouwebedstro
Herkomst: Wildpluk
Oogstperiode: April/mei
Pruim
Herkomst: Buurtbewoners
Oogstperiode: Oktober/november
Chocolade puur 67%
Chocolade makers: Heinde & Verre
Herkomst cacaobonen:
Ecuador, Cerecita Guayas regio
plantage: Hacienda Vicoria
Dominicaanse Republiek, Duarte regio
Plantage: Öko Caribe
Smaakprofiel
Vanille, amandel, aards, tonkaboon, karamel.
MOERASSPIREA
Ganache met moerasspirea
Moerasspirea (Filipendula ulmaria) is een plant die vaak te vinden is in vochtige gebieden. De bloemen plukken we in de zomer om ze vervolgens te drogen. De gedroogde bloemen hebben een aangename, zoete geur vergelijkbaar met honing en amandel. Deze gedroogde bloemen vormen de basis voor een ganache.
Moerasspirea
Herkomst: Wildpluk Nederland
Oogstperiode: Juni/Juli
Chocolade melk 49%
Chocolade makers: Heinde & Verre
Herkomst cacaobonen:
Ecuador, Cerecita Guayas regio
plantage: Hacienda Vicoria
Dominicaanse Republiek, Duarte regio
Plantage: Öko Caribe
Smaakprofiel
Amandel, room, honing, vanille
ZWARTE BESSENHOUT & BOLIVIA WILDE CACAO
Ganache met zwarte bessenhout
Aan het einde van het jaar ,wanneer de groei vertraagt en de natuur zich voorbereidt op rust, is het tijd om te snoeien. Dit snoeihout van de zwarte bes geeft de mooie fruitsmaak die de bes zelf heeft. Wat normaal gesproken als afval wordt beschouwd, is voor ons een waardevolle smaakmaker geworden.
Cru sauvage Bolivia 68%
Gemaakt van unieke en zeldzame wilde cacao uit de Boliviaanse laaglanden. De inheemse Chimane bevolking laten alles volledig aan de natuur over. Dit wil zeggen dat de cacaobomen niet worden gesnoeid of bemest, de natuur doet zijn werk. Zodra de grote roofvogels vlak boven het woud vliegen, begint de oogsttijd. De inheemse bevolking vaart met hun kano’s naar de eilanden waar de cacaobomen groeien.
Zwarte bessenhout
Herkomst: Voedselbos Het Moeras
Oogstperiode: December/januari
Chocolade cru sauvage Bolivia 68%
Chocolade makers: Felchlin
Herkomst cacaobonen
Bolivia, Beni regio
Plantage: Wildgeplukt
Smaakprofiel
Cacao, mandarijn, yuzu, zwarte bes, hout, peper.
JAPANSE DUIZENDKNOOP & SZECHUANPEPER
Gelei van Japanse duizendknoop
Begin april oogsten we de jonge stengels van de Japanse duizendknoop. Aangezien dit een zeer invasieve plant is, verzamelen we ze zorgvuldig om te voorkomen dat plantenresten zich kunnen verspreiden. De plant produceert een helderroze sap met een smaak die sterk lijkt op rabarber.
Ganache met szechuanpeper
Szechuanpeper vindt zijn oorsprong in China, maar bedijt ook goed in Nederland. We oogsten de peper in de herfst uit voedselbos Het Moeras. Na de oogst drogen we ze direct om zo de kleur en smaak optimaal te behouden.
Herkomst ingrediënten
Japanse duizendknoop
Herkomst: Wildpluk Nederland
Oogstperiode: April/Mei
Szechuanpeper
Herkomst: Voedselbos Het Moeras
Oogstperiode: September/Oktober
Chocolade puur 67%
Chocolade makers: Heinde & Verre
Herkomst cacaobonen: Ecuador, Dominicaanse Republiek
Smaakprofiel
Rabarber, zwarte peper, kruidnagel, aards, noten.
EEKHOORNTJESBROOD
Ganache met eekhoorntjesbrood
In Drentse bossen plukken wij eekhoorntjesbrood. Deze prachtige paddenstoel heeft een aardse, nootachtige smaak die vaak als umami wordt omschreven. In combinatie met een heerlijke romige donkere melkchocolade.
Herkomst ingrediënten
Eekhoorntjesbrood
Herkomst: Wildpluk Nederland
Oogstperiode: September/oktober
Chocolade melk 49%
Chocolade makers: Heinde & Verre
Herkomst cacaobonen:
Ecuador, Cerecita Guayas regio
plantage: Hacienda Vicoria
Dominicaanse Republiek, Duarte regio
Plantage: Öko Caribe
Smaakprofiel
Umami, room, cacao, karamel.
JAPANSE SIERKWEE & BOLIVIA WILDE CACAO
Ganache van Japanse sierkwee
De struiken kan je regelmatig in Nederland tegenkomen in parken en tuinen. In het vroege voorjaar hebben ze één van de eerste bloesems. De gele vruchten rijpen pas in het najaar. De smaak doet denken aan zure appel en yuzu. De gelei laat vooral de frisse smaak naar voren komen.
Cru sauvage Bolivia 45% melk
Gemaakt van unieke en zeldzame wilde cacao uit de Boliviaanse laaglanden. De inheemse Chimane bevolking laten alles volledig aan de natuur over. Dit wil zeggen dat de cacaobomen niet worden gesnoeid of bemest, de natuur doet zijn werk. Zodra de grote roofvogels vlak boven het woud vliegen, begint de oogsttijd. De inheemse bevolking vaart met hun kano’s naar de eilanden waar de cacaobomen groeien.
Herkomst ingrediënten
Japanse sierkwee
Herkomst: Wildpluk Nederland
Oogstperiode: Oktober/November
Chocolade cru sauvage Bolivia 45%
Chocolade makers: Felchlin
Herkomst cacaobonen
Bolivia, Beni regio
Plantage: Wildgeplukt
Smaakprofiel
Mandarijn, zwarte peper, yuzu.
PÂTE DE FRUIT
WILDE RIMPELROOS
geplukt in de natuur om ons heen
Rimpelroos
De rimpelroos (rosa rugosa) wordt in Nederland als invasieve exoot beschouwd. Deze bloem is expressief in smaak, kleur en geur.
Pâte de fruit
Van oorsprong een Franse delicatesse. Het is een geleiachtig snoepje gemaakt van fruitpuree, suiker en pectine en is dus volledig plantaardig. Wij trekken de rozenblaadjes in water en maken hier onze pâte de fruit van. De roze kleur komt geheel van de roos.
WILDE KERSPRUIM
pruimen geplukt in voedselbos Struuntuun Klijndijk.
Wilde kerspruim
Deze kleine maar heerlijke pruim zit vol smaak. De schil heeft een hoog tannine-gehalte, waardoor de pâte de fruit meer karakter krijgt.
Pâte de fruit
Van oorsprong een Franse delicatesse. Het is een geleiachtig snoepje gemaakt van fruitpuree, suiker en pectine en is dus volledig plantaardig. Wij gebruiken het pruimensap voor onze pâte de fruit. De paarse kleur komt geheel van de pruim.
VLIERBLOESEM
geplukt in de natuur om ons heen
Vlierbloesem
De gewone vlier (sambucus nigra) kent een rijke historie als geneeskrachtige en mythologische plant. De smaak van de bloesem is fris, floraal en typisch zomers.
Pâte de fruit
Van oorsprong een Franse delicatesse. Het is een geleiachtig snoepje gemaakt van fruitpuree, suiker en pectine en is dus volledig plantaardig. Wij trekken de vlierbloesem in water en maken hier onze pâte de fruit van. De gele kleur komt geheel van de bloesem.
TRUFFELS
MELKCHOCOLADE & GEBRANDE BOTER
chocolade melk Heinde & Verre couverture 47%
Truffel gevuld met een ganache van melkchocolade. Op smaak gebracht met gebrande boter en omhuld door een milde cacaopoeder.
VIJGENBLAD
chocolade wit Edelweiss 36%
Truffel gevuld met een ganache van witte chocolade. Op smaak gebracht met vijgenblad en omhuld door een poeder van gedroogd vijgenblad.
GEDROOGDE PRUIM
chocolade puur Heinde & Verre Couverture 68%
Truffel gevuld met een ganache van pure chocolade. Omhuld door een poeder van gedroogde pruim.
BONBONS
BRAAM & RODE BIET
Gelei van Braam
Eind juli begin augustus is het echt bramentijd. Overal langs bosranden wegen en sloten zijn ze te vinden. Bij veel stikstof in de grond kan de braam erg gaan woekeren en daarmee andere planten overheersen. Zowel de jonge bladeren als de vruchten kunnen gegeten worden.
Ganache met Rode biet
Rode bieten en chocolade vormen een fantastische smaakcombinatie. De donkere aardste smaak komt hierin mooi naar voren. Na de oogst en schoonmaken verwerken we de bieten tot sap, de pulp die we daarvan overhouden drogen we en vermalen we tot poeder. Dit verwerken we weer als poeder voor onze truffels, op deze manier gaat er niks van de biet verloren.
Herkomst ingrediënten
Braam
Herkomst: Wildpluk Nederland, Voedselbos Het Moeras
Oogstperiode: Juli/Augustus
Biet
Herkomst: Voedselbos Het Moeras
Oogstperiode: Juni/Juli
Chocolade puur La Dominica 71%
Chocolade makers: Heinde & Verre
Herkomst cacaobonen:
Dominicaanse Republiek, Duarte regio
Plantage: Öko Caribe
Smaakprofiel
Roodfruit, karamel, aards, tropisch fruit, rum.
LIEVEVROUWEBEDSTRO & PRUIM
Ganache met lievevrouwebedstro
In het voorjaar plukken we lievevrouwenbedstro, door verwelking en droging geeft het een heerlijk aromatische geur en smaak. Deze geur wordt veroorzaakt door cumarine, een stof die ook te vinden is in onder andere tonkabonen en bergamot.
Gelei van pruim
De pruimen plukken we in de zomer, we koken ze in hun geheel met pit, daarna persen we ze pas tot sap. Hierdoor komt de amandelachtige smaak van de pit vrij en vormt een bijzonder aroma.
Herkomst ingrediënten
Lievevrouwebedstro
Herkomst: Wildpluk
Oogstperiode: April/mei
Pruim
Herkomst: Buurtbewoners
Oogstperiode: Oktober/november
Chocolade puur 67%
Chocolade makers: Heinde & Verre
Herkomst cacaobonen:
Ecuador, Cerecita Guayas regio
plantage: Hacienda Vicoria
Dominicaanse Republiek, Duarte regio
Plantage: Öko Caribe
Smaakprofiel
Vanille, amandel, aards, tonkaboon, karamel.
MOERASSPIREA
Ganache met moerasspirea
Moerasspirea (Filipendula ulmaria) is een plant die vaak te vinden is in vochtige gebieden. De bloemen plukken we in de zomer om ze vervolgens te drogen. De gedroogde bloemen hebben een aangename, zoete geur vergelijkbaar met honing en amandel. Deze gedroogde bloemen vormen de basis voor een ganache.
Moerasspirea
Herkomst: Wildpluk Nederland
Oogstperiode: Juni/Juli
Chocolade melk 49%
Chocolade makers: Heinde & Verre
Herkomst cacaobonen:
Ecuador, Cerecita Guayas regio
plantage: Hacienda Vicoria
Dominicaanse Republiek, Duarte regio
Plantage: Öko Caribe
Smaakprofiel
Amandel, room, honing, vanille
JAPANSE DUIZENDKNOOP & SZECHUANPEPER
Gelei van Japanse duizendknoop
Begin april oogsten we de jonge stengels van de Japanse duizendknoop. Aangezien dit een zeer invasieve plant is, verzamelen we ze zorgvuldig om te voorkomen dat plantenresten zich kunnen verspreiden. De plant produceert een helderroze sap met een smaak die sterk lijkt op rabarber.
Ganache met szechuanpeper
Szechuanpeper vindt zijn oorsprong in China, maar bedijt ook goed in Nederland. We oogsten de peper in de herfst uit voedselbos Het Moeras. Na de oogst drogen we ze direct om zo de kleur en smaak optimaal te behouden.
Herkomst ingrediënten
Japanse duizendknoop
Herkomst: Wildpluk Nederland
Oogstperiode: April/Mei
Szechuanpeper
Herkomst: Voedselbos Het Moeras
Oogstperiode: September/Oktober
Chocolade puur 67%
Chocolade makers: Heinde & Verre
Herkomst cacaobonen: Ecuador, Dominicaanse Republiek
Smaakprofiel
Rabarber, zwarte peper, kruidnagel, aards, noten.
EEKHOORNTJESBROOD
Ganache met eekhoorntjesbrood
In Drentse bossen plukken wij eekhoorntjesbrood. Deze prachtige paddenstoel heeft een aardse, nootachtige smaak die vaak als umami wordt omschreven. In combinatie met een heerlijke romige melkchocolade.
Herkomst ingrediënten
Eekhoorntjesbrood
Herkomst: Wildpluk Nederland
Oogstperiode: September/oktober
Chocolade melk 49%
Chocolade makers: Heinde & Verre
Herkomst cacaobonen:
Ecuador, Cerecita Guayas regio
plantage: Hacienda Vicoria
Dominicaanse Republiek, Duarte regio
Plantage: Öko Caribe
Smaakprofiel
Umami, room, cacao, karamel.
JAPANSE SIERKWEE & BOLIVIA WILDE CACAO
Ganache van Japanse sierkwee
De struiken kan je regelmatig in Nederland tegenkomen in parken en tuinen. In het vroege voorjaar hebben ze één van de eerste bloesems. De gele vruchten rijpen pas in het najaar. De smaak doet denken aan zure appel en yuzu. De gelei laat vooral de frisse smaak naar voren komen.
Cru sauvage Bolivia 45% melk
Gemaakt van unieke en zeldzame wilde cacao uit de Boliviaanse laaglanden. De inheemse Chimane bevolking laten alles volledig aan de natuur over. Dit wil zeggen dat de cacaobomen niet worden gesnoeid of bemest, de natuur doet zijn werk. Zodra de grote roofvogels vlak boven het woud vliegen, begint de oogsttijd. De inheemse bevolking vaart met hun kano’s naar de eilanden waar de cacaobomen groeien.
Herkomst ingrediënten
Japanse sierkwee
Herkomst: Wildpluk Nederland
Oogstperiode: Oktober/November
Chocolade cru sauvage Bolivia 45%
Chocolade makers: Felchlin
Herkomst cacaobonen
Bolivia, Beni regio
Plantage: Wildgeplukt
Smaakprofiel
Mandarijn, zwarte peper, yuzu.
ZWARTE BESSENHOUT & BOLIVIA WILDE CACAO
Ganache met zwarte bessenhout
Aan het einde van het jaar ,wanneer de groei vertraagt en de natuur zich voorbereidt op rust, is het tijd om te snoeien. Dit snoeihout van de zwarte bes geeft de mooie fruitsmaak die de bes zelf heeft. Wat normaal gesproken als afval wordt beschouwd, is voor ons een waardevolle smaakmaker geworden.
Cru sauvage Bolivia 68%
Gemaakt van unieke en zeldzame wilde cacao uit de Boliviaanse laaglanden. De inheemse Chimane bevolking laten alles volledig aan de natuur over. Dit wil zeggen dat de cacaobomen niet worden gesnoeid of bemest, de natuur doet zijn werk. Zodra de grote roofvogels vlak boven het woud vliegen, begint de oogsttijd. De inheemse bevolking vaart met hun kano’s naar de eilanden waar de cacaobomen groeien.
Zwarte bessenhout
Herkomst: Voedselbos Het Moeras
Oogstperiode: December/januari
Chocolade cru sauvage Bolivia 68%
Chocolade makers: Felchlin
Herkomst cacaobonen:
Bolivia, Beni regio
Plantage: Wildgeplukt
Smaakprofiel
Cacao, mandarijn, yuzu, zwarte bes, hout, peper.
PÂTE DE FRUIT
VLIERBLOESEM
geplukt in de natuur om ons heen
Vlierbloesem
De gewone vlier (sambucus nigra) kent een rijke historie als geneeskrachtige en mythologische plant. De smaak van de bloesem is fris, floraal en typisch zomers.
Pâte de fruit
Van oorsprong een Franse delicatesse. Het is een geleiachtig snoepje gemaakt van fruitpuree, suiker en pectine en is dus volledig plantaardig. Wij trekken de vlierbloesem in water en maken hier onze pâte de fruit van. De gele kleur komt geheel van de bloesem.
WILDE KERSPRUIM
pruimen geplukt in voedselbos Struuntuun Klijndijk.
Wilde kerspruim
Deze kleine maar heerlijke pruim zit vol smaak. De schil heeft een hoog tannine-gehalte, waardoor de pâte de fruit meer karakter krijgt.
Pâte de fruit
Van oorsprong een Franse delicatesse. Het is een geleiachtig snoepje gemaakt van fruitpuree, suiker en pectine en is dus volledig plantaardig. Wij gebruiken het pruimensap voor onze pâte de fruit. De paarse kleur komt geheel van de pruim.
WILDE RIMPELROOS
geplukt in de natuur om ons heen
Rimpelroos
De rimpelroos (rosa rugosa) wordt in Nederland als invasieve exoot beschouwd. Deze bloem is expressief in smaak, kleur en geur.
Pâte de fruit
Van oorsprong een Franse delicatesse. Het is een geleiachtig snoepje gemaakt van fruitpuree, suiker en pectine en is dus volledig plantaardig. Wij trekken de rozenblaadjes in water en maken hier onze pâte de fruit van. De roze kleur komt geheel van de roos.
TRUFFELS
MELKCHOCOLADE & GEBRANDE BOTER
chocolade melk Heinde & Verre couverture 47%
Truffel gevuld met een ganache van melkchocolade. Op smaak gebracht met gebrande boter en omhuld door een milde cacaopoeder.
VIJGENBLAD
chocolade wit Edelweiss 36%
Truffel gevuld met een ganache van witte chocolade. Op smaak gebracht met vijgenblad en omhuld door een poeder van gedroogd vijgenblad.
GEDROOGDE PRUIM
chocolade puur Heinde & Verre Couverture 68%
Truffel gevuld met een ganache van pure chocolade. Omhuld door een poeder van gedroogde pruim.